De pony

Mannetje hengst
Vrouwtje merrie
Jong veulen
Gewicht 250 tot 450 kilo (afhankelijk van het ras)
Draagtijd 11 maanden en 3 dagen
Aantal jongen  1
Levensduur 20 tot 35 jaar

Geschiedenis

Miljoenen jaren geleden leefde de Eohippus. Dit was het oerpaard. Dit diertje was zo groot als een vos. Als je toen had geleefd, had je dus makkelijk een paard op kunnen tillen! De Eohippus is in die miljoenen jaren veranderd in het paard. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag. In al die jaren groeide het diertje en verdwenen zijn tenen. Alleen zijn middelste teen groeide door. Wist je dat die middelste teen van de Eohippus tegenwoordig de hoef van het paard is?

Het oudste nog bestaande paardenras is het Przewalski paard. Deze heeft een aalstreep (een donkere streep over de rug, manen en staart), is wildkleurig en heeft zebrastrepen op zijn benen. Deze kenmerken zijn ook goed terug te zien bij de Fjord.

Vroeger werd er door de mensen op het paard gejaagd. Pas later ontdekten ze dat ze het paard ook konden gebruiken. Waarschijnlijk gebruikten ze het paard eerst als lastdier (dus om spullen te dragen of de kar te trekken) en pas later om op te rijden.

Huisvesting
Er zijn verschillende manieren om een pony te houden. De bekendste manier is de stal en in de wei. Veel pony’s staan ’s nachts en in de winter veel op stal en in de zomer lopen ze in de wei. De stal van een pony moet ongeveer 3 x 3 meter zijn. Op de bodem van de stal ligt vaak stro of zaagsel. De meeste pony’s staan liever in de wei dan in de stal. In het weiland kunnen ze de hele dag eten en bewegen. Ook vinden de meeste pony’s het fijn als ze in het weiland met andere pony’s of paarden staan.

Onze pony’s staan het hele jaar door buiten. Ook in de regen of kou. Dat is niet zielig voor de pony. In de winter krijgt de pony een dikke wintervacht, waardoor hij het niet koud heeft. Als het regent, dan zorgt de vacht van de pony ervoor dat zijn huid niet nat wordt. De regen stroomt via de haren naar beneden. Hierdoor krijgt de pony het niet koud. Gabber en Miko kunnen zelf kiezen of ze beschut, verhard of lekker in het zand staan.

Voeding
Wat de pony te eten krijgt, hangt af van wat hij allemaal doet. Als de pony veel aan het werk is, bijvoorbeeld als er mensen op hem rijden, dan moet hij meer eten dan als hij niets doet. Anders wordt hij te dik. Het is wel heel belangrijk dat de pony gras of hooi te eten krijgt.

Verzorging
Een pony verzorgen kost veel tijd. Hij moet regelmatig geborsteld worden. Hiermee haal je niet alleen het vuil uit zijn vacht, maar kun je ook goed in de gaten houden of je pony gezond is. Het  is ook heel belangrijk dat je dagelijks de hoeven van de pony krabt. Hiermee haal je vuil uit de hoeven en kun je controleren of er geen steentje of vuil in de hoeven zit. Hierdoor kan een pony namelijk kreupel worden. Onze pony’s gaan ook jaarlijks naar de tandarts. Ook aan het gebit van een pony kun je zien of hij gezond is.
 

Pony’s op de kinderboerderij
Op 22 november 2011 hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze geliefde Pepper. Met zijn 35 jaar heeft hij een waardig afscheid gekregen. We zullen hem nooit vergeten. Een nieuwe pony genaamd Miko heeft ons weer verblijd!

Miko en Gabber