De kip

 Mannetje  haan
 Vrouwtje  hen
 Jong  kuiken
 Broedtijd  21 dagen
 Aantal eieren  Een kip kan per nest wel 10 -12 eieren leggen. Echte legkippen leggen soms wel 300 eieren per jaar!

De kip
De kip komt oorspronkelijk uit Azië en stamt af van de wilde kip: de Bankiva hoen. Ze worden al heel lang als huisdier gehouden en gefokt voor de eieren, het vlees of voor de hobby. Door de eeuwen heen zijn er heel veel verschillende kippenrassen ontstaan: van heel klein (krielkip) tot heel groot.

Een kip kan heel goed als huisdier gehouden worden. Voor krielkippen heb je niet eens grote tuin nodig! Er zijn (kriel)rassen die erg mak kunnen worden en zelfs ook voor een lekker eitje voor het ontbijt zorgen. Bekende rassen zijn die goed als huisdier te houden zijn: Barnevelder (kriel), wyandotte en het zijdehoen (die heeft haarachtige veren). Hanen zijn meestal minder geliefd als huisdier, omdat ze ’s morgens vroeg erg hard kunnen kraaien.

Een kip kun je het beste in groepjes van twee of meer hennen houden. Je kunt ook een haan houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat ze hard kunnen kraaien of ze ’s nachts opsluiten in een donker nachthok. Hierdoor denken ze dat het nacht is en zullen niet kraaien.

Huisvesting

Voor kippen zijn verschillende soorten en maten rennen te koop. Deze bestaan uit een buitenren van gaas en een dicht nachthok.

Zorg dat het hok uit de wind of uit de volle zon staat. Op de bodem kan zand liggen, waar ze lekker in kunnen scharrelen en zandbaden. Zandbaden is goed voor de veren. Het nachthok heeft enkele hoge zitstokken waarop de kippen ’s nachts kunnen slapen. Verder heeft een nachthok legnesten, waarin de eieren kunnen worden gelegd. In de legnesten ligt zacht materiaal, zoals zaagsel of stro.
Voeding en verzorging
Kippen die eieren leggen (aan de leg zijn), krijgen speciaal legvoer. Dit is in korrelvorm (biks) of in poedervorm (meel) verkrijgbaar. Dit wordt gegeven in stevige voerbakken, die niet kunnen worden omgegooid.

Als extra kan aan de kippen dagelijks een handje kippengraan worden gegeven. Dit kan over de grond worden uitgestrooid, zodat ze naar het voer moeten zoeken. Grit mag nooit ontbreken, dit is belangrijk voor de vertering en zorgt voor kalk voor de eischalen.

Verder lusten kippen ook graag groenvoer of brood. De kippen moeten dagelijks schoon water en vers voer krijgen. Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Daarbij moet de mest dagelijks worden verwijderd onder de zitstokken. Het buitenverblijf moet wekelijks geharkt worden om de veren en mestresten te verwijderen.
Kippen op de kinderboerderij
Er zijn verschillende kippenrassen op de kinderboerderij. Dat zijn allemaal Nederlandse zeldzame huisdierrassen. De rassen die op de kinderboerderij gehouden worden, zijn  Brahma kippen en de Hollandse krielkip.
BrahmaHollandse kriel