De geit

 Mannetje  bok
 Vrouwtje  geit
 Jong  lam
 Schofthoogte  70 – 80 cm 
 Draagtijd  5 maanden min 5 dagen
 Aantal jongen  gemiddeld 2
 Levensduur  10 -15 jaar

 

Geschiedenis van de geit 
Samen met het schaap was de geit de eerste herkauwer die door de mens gehouden werd als huisdier. Dit is duizenden jaren geleden al gebeurd. De geit werd gehouden voor de melk en de kaas. Ook werd hij gebruikt om het gras kort te houden. Later werden daar grasmachines voor gebruikt. Voor de melk en de kaas werden de koeien ingezet. In de jaren ’70 waren er daardoor in Nederland nog maar heel weinig geiten, nog maar 30.000! Tegenwoordig worden geiten veel gehouden voor de hobby. Er zijn er nu alweer 250.000 in Nederland.

Huisvesting

Geiten zijn kuddedieren. Ze moeten daarom samen gehouden worden. Een geit is al snel tevreden met zijn stalletje. Een stal van 2 bij 3 meter is groot genoeg voor een geit. Op de bodem van de stal wordt stro gelegd. Verder heeft de geit nog een voerbak, een waterbak en een ruif nodig waar het hooi in gedaan wordt.

Geiten vinden het ook heel fijn om buiten te kunnen grazen. Ze hebben wel een schuilhokje nodig voor als het regent, want geiten houden helemaal niet van de regen! Zorg er wel voor dat het hek hoog genoeg is, want geiten zijn echte uitbrekers.
Voeding 
In de zomer eten geiten gras. Als de geiten jongen hebben of drachtig (zwanger) zijn, dan krijgen ze hierbij ook nog brokjes. Hier zit extra energie in voor de geit. Ook krijgen alle geiten ook hooi te eten.

In de winter eten de geiten veel hooi. Hooi is gedroogd gras. Buiten staat er geen gras meer, dus is het gras gedroogd voor de winter. Hooi is heel belangrijk voor de spijsvertering van de geit. Hierdoor werken zijn darmen goed.
Verzorging 
De geit vindt het fijn om aandacht te krijgen. Als je genoeg tijd aan hem besteed, zal hij erg lief en rustig worden.

De ‘nagels’ van de geit moeten regelmatig geknipt worden. Dit heet ‘klauw bekappen’. De hoefjes van de geit groeien, net als onze nagels, gewoon door. Deze slijten niet zo hard, dus moeten ze ongeveer om de drie maanden bekapt worden.
Geiten op de kinderboerderij
Op de kinderboerderij wordt onder andere de landgeit gehouden. De landgeit behoort tot de zeldzame Nederlandse huisdierrassen. Landgeiten zijn te herkennen aan de grote hoorns op hun kop. Ook hebben ze een langere vacht dan de bonte geiten. Landgeiten komen in verschillende kleuren voor, ze kunnen zwarte, bruine, beige of blauwe vlekken hebben, maar ze bestaan ook in het eenkleurig. De landgeiten zijn wat schuwer dan de bonte geiten. Ze werden vroeger veel gebruikt voor de begrazing. Dan moesten ze het gras kort houden. Tegenwoordig zijn het meer hobbydieren.