Het konijn

 Mannetje  rammelaar
 Vrouwtje  voedster
 Jong  lamprei
 Gewicht  1 tot 7 kilo (afhankelijk van het ras)
 Draagtijd  31 dagen
 Aantal jongen  4-8 jongen
 Levensduur  8 tot 12 jaar



Konijnen zijn groepsdieren!

Dat is het allerbelangrijkste om te weten! Dit betekent dat ze het liefste samen zitten met een soortgenootje.
Heb je nog een konijntje alleen zitten? Ga dan eens langs bij een konijnenopvang en gun je konijntje een maatje!
De beste combinatie die eigenlijk altijd slaagt is een gecastreerd rammetje met een voedster.
Als u nog een ongeholpen rammetje heeft moet u die dus eerst laten castreren. Als u in de buurt woont raden wij u dierenarts Heemskerk in Oegstgeest aan. De kosten voor deze castratie zijn 35 euro.
S’morgens kunt u het konijntje tussen half 9 en half 10 iedere werkdag brengen en nog dezelfde dag smiddags tussen 1 en 2 ophalen.
Na deze castratie moet u uw konijntjes nog minstens 2 weken uit elkaar houden. Daarna mogen ze bij elkaar.

Konijnen vrouwtjes (voedsters) zitten soms ook wel eens samen. Dit kan heel goed gaan, maar soms hebben voedsters nog wel eens de neiging als ze ouder worden toch met elkaar te gaan vechten. Dit is dus een risico.

Twee rammen (mannetjes) samen gaat eigenlijk altijd fout. Omdat ze beiden dominant zijn zullen ze nooit echt gelukkig met elkaar zijn. Sommige rammetjes verdragen elkaar wel. Maar ze zullen nooit elkaar wassen en met elkaar knuffelen zoals een konijnenstel dit doet.

Konijnennestjes raden wij ten strengste af! Dit omdat veel konijnen niet raszuiver zijn wat als gevolg kan hebben dat er misvormde konijntjes geboren kunnen worden of konijntjes met (soms onzichtbare) afwijkingen.
Door “pleziernestjes” te nemen beschadig je de moeder ook onnodig, aangezien deze bevalling vaak een zware ingreep op haar gesteldheid is.
Mocht je nou echt heel graag een keer een konijnennestje willen meld je dan aan bij een konijnenopvang! Het komt voor dat opvangen soms met zwangere voedsters komen te zitten, en daar worden dan pleeggezinnen voor gezocht voor de eerste paar weken/maanden. Met je hulp zijn ze dan erg blij!

Eten en drinken

De belangrijkste krachtmotor voor een konijn is hooi. Hooi is het aller belangrijkste voor een konijn voor de spijsvertering en om zijn lichaam warm te houden. Daarnaast is het ook goed voor de tanden die wegens het knagen op het hooi mooi en netjes afslijten.
Konijnentanden groeien namelijk oneindig door en moeten daarom goed afslijten aan het hooi.
Naast hooi moeten konijnen ook altijd bij water kunnen. Er gaat nog wel eens een fabel dat konijnen goed zonder water kunnen, maar niets is minder waar. Zowel in de zomer als in de winter hebben konijnen altijd beschikking tot water nodig.
Als voer kan het beste bix gegeven worden. Dit zijn de donkere korrels. In veel supermarkten is gemengd voer te koop maar dit is eigenlijk niet heel goed voor een konijn.
Alles wat een konijn nodig heeft zit in de bix. Door gemengd voer te geven maak je je konijn kieskeurig en eet het alleen de “lekkere” stukjes op waardoor juist de belangrijkste voedingsstoffen voor het konijn niet gegeten worden.

Geef je konijn nooit zo’n witte knaagsteen !!!
In veel dierenwinkels zie je witte knaagstenen met bijv. daarin lekkere snoepjes. Maar ondanks dat ze zoveel verkocht worden zijn ze ontzettend slecht voor je konijntjes en kunnen verschrikkelijke blaasproblemen geven.
Omdat dit voor mensen weer moeilijk bij konijnen te zien is dat ze hiervan last krijgen maakt het de steen nog gevaarlijker.
De zogenaamde gezonde mineralen, die grotendeels uit calcium bestaan, zijn ronduit gevaarlijk voor de gezondheid van je konijn. Er is bijvoorbeeld vaak tot 20% Calcium toegevoegd terwijl een konijn beslist niet meer calcium mag dan de hoeveelheid die al in het groen- en droogvoer zit. Zelfs bevatten veel droogvoeren al teveel calcium en kunnen blaasproblemen veroorzaken.
Extra calcium verlaat, in tegenstelling tot bij andere zoogdieren, direct via nieren en blaas het lichaam, en slaat als een dikke drab neer in de blaas. Blaasstenen (klik voor foto’s) worden gevormd, en na verloop van tijd kan het gebeuren dat je konijn niet meer kan plassen. Grotere ellende kun je je bijna niet voorstellen. Een spoedoperatie kan nodig zijn.
Geef ze dit dus niet!

Verzorging

Konijnen worden het liefst niet opgetild. Omdat het prooidieren zijn is het optillen voor een konijn erg vervelend. Dit herrinert zich aan het dierlijke gedrag op het moment dat een roofvogel ze van de grond zou grijpen om ze naar hun nest te slepen.
Het prettigste voor een konijn is dan ook om op 4 poten te blijven staan.
Het aaien daarentegen is iets wat ze zeker lekker vinden. En om je konijn tam te maken kun je dan ook het beste lekker in de ren gaan zitten of in de tuin en je konijnen te lokken met een lekkere wortel o.i.d.
Je zult merken dat de konijnen steeds wat dichterbij zullen komen totdat ze je op een gegeven moment volledig vertrouwen.

De nagels van een konijn dienen af en toe geknipt te worden. Op het moment dat je konijn op stenen loopt zal dat minder of niet nodig zijn dan bij een konijn dat in een binnenhok zit. Het knippen van nageltjes kan ook vaak bij een opvang of de dierenarts.
Bij lichte nagels kun je het zelf ook goed zien tot waar je kunt knippen en kun je het ook zelf proberen. Maar let op! Als je het tekort knipt blijft het nageltje vaak lang bloeden, dus doe het alleen als je zeker weet dat je het kunt.

Een konijn heeft ook speelgoed nodig! En speelgoed voor een konijn is het makkelijkste te vinden wat er maar bestaat.
Een kartonnen doos, wc-rollen, grote pvc buis waar ze doorheen kunnen, oude kranten, oud telefoonboek, wilgentakken eigenlijk alles waar ze lekker aan kunnen knagen vinden ze geweldig. Het liefst nog een grote tv doos waar ze ook nog eens op en onder kunnen rennen vinden ze fantastisch.
Dus dat hoeven helemaal geen dure knaaghuizen te zijn!

Aanschaf van een konijn

Je kunt konijnen op verschillende plekken kopen maar de beste is toch wel bij een konijnenopvang.
Konijntjes zitten hier van jong tot oud en bij mensen die vaak de meeste verstand hebben van het konijn. Je hoort het maar al te vaak dat een verkoper in een dierenwinkel toch een foutje heeft gemaakt “het bleken toch niet twee vrouwtjes”.
In een konijnenopvang heb je te maken met mensen die precies weten hoe het konijn in elkaar zit en zullen je dan ook de goede adviezen kunnen geven. Daarnaast is zeker voor kinderen kleine konijntjes helemaal niet zo’n goede optie!
Kleine konijntjes zijn vaak speels en daardoor heel snel. Ze zijn niet makkelijk vast te houden en knagen snel het hok kapot als ze te weinig naar buiten kunnen.
Daarom is het vaak ook beter om een ouder konijnenstel aan te schaffen. Daarbij zijn kinderen (helaas) vaak weer snel uitgekeken op een konijnenstel en gaan oudere konijntjes geen 12 jaar meer mee.